Home of the year award: Shed your inhibitions

Designed by the owner, this deceptively simple shed-like structure is an outstanding addition to its rural landscape near Whangarei. Its slender 162sqm footprint treads lightly.

Optimal solar gain is just one of the striking black-clad home’s eco-friendly features. Concrete floors embrace natural warmth, restraining heating costs. Splashes of colour breathe life and light into the interior spaces, giving each a distinct personality. The kitchen is a fantastic case in point. Stainless steel benchtops add an industrial edge. Flipped on its side, a shipping container end has been repurposed as a wall-hung slider in the living space.

Two beautifully designed, tiled bathrooms, including a master ensuite, are a pleasant surprise on the modest footprint and budget. The master bedroom is a true sanctuary, with corner sliders opening to a wraparound deck and views. A barbecue deck off the dining area caters to the summer crowds.

Highly personalised and low-maintenance, this is a perfect design for its work-from-home owner.

View the Harris Road House